Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Andere > Micro-organismen houden niet van geld!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Micro-organismen houden niet van geld! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.03.2019


Algemeen wordt aangenomen dat geld een bron van besmetting is, omdat het door vele handen gaat.

Maar dit klopt niet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken vormt geld geen goed milieu voor de ontwikkeling van micro-organismen. Het risico op kruisbesmetting tussen geld en voedsel via de handen is dan ook klein.

Op de foto’s hiernaast kan je zien hoe microorganismen groeien in een Petri-schaaltje. Je ziet duidelijk dat op een vinger veel meer bacteriën zitten dan op een muntstuk.

Bij een goede handhygiëne is het dus niet nodig om systematisch de handen te wassen na het aanraken van geld.

Handen wassen is vooral vereist:
  • voor je met het werk begint,
  • na elk toiletbezoek,
  • na elke pauze,
  • na elke handeling waarbij je handen vuil worden, manipuleren van bedorven voedsel, aanraken van vuilnisbakken, na een niesbui, na het snuiten van je neus, na het hoesten, …
  • na het werken met rauwe producten.

In sommige gevallen kan het aangeraden zijn handschoenen te dragen, maar dit geeft soms een vals gevoel van veiligheid. Het dragen van handschoenen is geen wettelijke verplichting. Als een handelaar ervoor kiest handschoenen te dragen, moet hij deze regelmatig vervangen. Hij moet hier dus ook de nodige hygiënemaatregelen naleven.

Muntstukken en biljetten zijn geen ideale voedingsbodem voor micro-organismen, en bevatten er dan ook weinig of geen.


Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.59, pagina 10.


Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet