Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
Siteplan
 
Professionelen > Dierlijke productie > Dieren > Dierengezondheid > Vogelgriep > Informatie voor hobbyhouders
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 

Vogelgriep (Aviaire influenza)

Vorige pagina

Informatie voor hobbyhouders (particulieren)


 
Vogelgriep
Recent werden bijkomende besmettingen met het vogelgriepvirus vastgesteld. Hebt u onlangs pluimvee gekocht op één van onderstaande markten of in Oostkamp en zijn de vogels ziek of sterven ze plots, raadpleeg dan zeker een dierenarts.
Markten: Aarlen, Ath, Bastogne, Boussu, Brussel, Charleroi, Chimay, Doornik, Florenville en Soignies

Gepubliceerd op 16 juni 2017Op 22 juni 2017 zijn 2 nieuwe besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij vogels hobbyhouders in Courcelles en Tournai (Henegouwen).

Ter herinnering, sinds 1 juni werden 9 eerdere besmettingen vastgesteld, nl. 2 bij pluimveehandelaars in Oostkamp en Menen en 7 bij hobbyhouders in Wellin en Sainte-Ode (Luxemburg), in Soignies, Quiévrain en Ath (Henegouwen), in Zuienkerke (West-Vlaanderen) en in Couvin (Namen).

Rond de besmettingen zijn restrictiezones afgebakend De detailbeschrijving van alle zones is terug te vinden via de volgende link.

Rond de besmettingen in Sainte-Ode, Soignies, Zuienkerke, Quiévrain, Ath, Couvin, Courcelles en Tournai zijn  bufferzones van 3 km afgebakend. In deze bufferzones zijn de volgende maatregelen van kracht:

  • het verplaatsen van pluimvee, vogels en broedeieren is verboden,
  • pluimvee en andere vogels moeten binnen gevoederd en gedrenkt worden,
  • iedereen, die pluimvee of andere vogels houdt, moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de gemeente waarin het aantal en de soort pluimvee en vogels worden aangegeven.

Rond de besmetting in Wellin was ook een bufferzone afgebakend. Omdat er de laatste 3 weken geen nieuwe besmettingen in deze zone werden vastgesteld, werd deze opgeheven op 23 juni 2017. De extra maatregelen die hier werden opgelegd zijn dus niet meer van toepassing.

Rond de uitbraken van Oostkamp (Waardamme) en Menen zijn een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend.

In het beschermingsgebied zijn de volgende maatregelen van kracht:

  • Het pluimvee en de andere vogels dienen in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden.
  • Verplaatsingen van pluimvee, vogels en broedeieren in het beschermingsgebied zijn verboden.
  • Alle houders van pluimvee en andere vogels moeten een inventaris overmaken met het aantal en de soort van het pluimvee en de vogels die zij houden. De professionele houders sturen deze inventaris binnen de 24 uur door naar de LCE van het FAVV waarvan zij afhangen (contactgegevens: http://www.favv-afsca.fgov.be/lce/). De hobbyhouders sturen hun inventaris binnen de 48 uur door naar hun gemeente- of stadsbestuur.

Behalve deze maatregelen voor alle vogel- en pluimveehouders, zijn een reeks maatregelen van kracht voor de pluimveesector. Het document met deze maatregelen is terug te vinden op de volgende link.

In het toezichtsgebied zijn de volgende maatregelen van kracht:

  • Verplaatsingen van pluimvee, vogels en broedeieren binnen het toezichtsgebied zijn verboden.
  • Alle houders van pluimvee en andere vogels moeten binnen de 48h een inventaris overmaken met het aantal en de soort van het pluimvee en de vogels die zij houden. De professionele houders sturen deze inventaris binnen de 72 uur door naar de LCE van het FAVV waarvan zij afhangen (contactgegevens: http://www.favv-afsca.fgov.be/lce/). De hobbyhouders sturen hun inventaris binnen de 72 uur door naar hun gemeente- of stadsbestuur.

Behalve deze maatregelen voor alle vogel- en pluimveehouders, zijn een reeks maatregelen van kracht voor de pluimveesector. Het document met deze maatregelen is terug te vinden op de volgende link.

De eerste resultaten van het onderzoek wijzen erop dat het virus zich verspreid heeft via openbare markten. Daarom zijn de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten, alsook alle andere verzamelingen met pluimvee verboden in heel België.

Verzamelingen met enkel andere vogels dan pluimvee blijven dus nog steeds toegelaten buiten de zones, op voorwaarde dat de gebruikelijke regels strikt opgevolgd worden. Zo moet elk dergelijk evenement aangevraagd worden bij het FAVV, moet een dierenarts toezicht houden en moeten alle deelnemers door de organisator geregistreerd worden. Belangrijk is ook dat alleen vogels mogen deelnemen die in de 10 dagen voordien opgesloten of onder netten gehouden werden.

Voor meer informatie:

http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/

Call Center: 0800 99 777

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 23.06.2017   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet