Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Insecten > Zijn insecten het vlees van de toekomst ?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Zijn insecten het vlees van de toekomst ? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 04.02.2019


Het zal een mentaliteitsverandering vergen vooraleer iedereen zonder aarzelen sprinkhanen en meelwormen eet. Insecten maken geen deel uit van de Westerse culinaire geschiedenis, hoewel ze in grote delen van de wereld al lang als een echte lekkernij worden beschouwd, bovendien zijn insecten bijzonder voedzaam en makkelijk te kweken.


Een waardig alternatief ?

Het uitzicht van deze kriebelbeesten en het idee dat het “insecten” zijn schrikt vele mensen af, terwijl mosselen, oesters, garnalen en zelfs slakken wel als een lekkernij worden beschouwd. Het zou daarom een eerste stap kunnen zijn als de voedzame bestanddelen van insecten worden verwerkt tot iets dat voor ons visueel “aanvaardbaar” is en lijkt op bijvoorbeeld een hamburger, “nuggets” of een “curryworst”.

Misschien kunnen we de “knop” omdraaien en beseffen dat insecten eiwitten, mineralen, vitaminen en vetten bevatten en vergelijkbaar zijn met vlees?

Misschien helpt het te bedenken dat:
  • insecten beter zijn voor het milieu omdat ze veel minder mest produceren dan de productie van vlees/gevogelte, verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgassen wereldwijd.
  • het efficiënter en goedkoper is om insecten te kweken aangezien dieren veel voedsel nodig hebben: voor iedere 10 kilogram voedsel, krijg je 1 kilo rundvlees. Bij insecten ligt het rendement veel hoger: voor 10 kilo voeding, krijg je 8 tot 9 kilo insecten.


Opgelet! Personen die allergisch zijn aan schaal- en schelpdieren en/of huisstofmijt kunnen allergisch reageren op de consumptie van insecten.


Eetbare exemplaren

Niet alle insecten zijn geschikt voor menselijke consumptie. Er zijn wereldwijd ongeveer 1.400 soorten die door mensen gegeten worden. In België:

De Afrikaanse treksprinkhaanDe Afrikaanse treksprinkhaan
De MeelwormDe Meelworm
De HuiskrefelDe Huiskrekel
          

                                                                     


De regelgeving

De nieuwe Europese wetgeving over Novel Food (Verordening (EU) 2015/2283 van 25 november 2015 is duidelijk : hele insecten en alle producten op basis van insecten zijn “Novel Food” (“nieuwe voedingsmiddelen”). “Nieuwe voedingsmiddelen” zijn voedingsmiddelen die niet in aanzienlijke mate werden geconsumeerd in de Europese Unie vóór 15 mei 1997.

Het in Europa op de markt brengen van “nieuwe voedingsmiddelen”, zoals insecten, kan pas nadat hiervoor de toelating gegeven werd.


In België geldt het gedoogbeleid enkel nog voor gehele insecten en hun respectievelijke toepassingen zoals beschreven in de ‘Novel Food’-aanvraagdossiers die vóór 1 januari 2018 ingediend werden. Alleen de producten die voorkomen op de door de FOD Volksgezondheid gepubliceerde lijst mogen op de Belgische markt zijn.

De voedselveiligheid van 10 insecten soorten werd geëvalueerd in een gemeenschappelijk advies van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV en de Hoge Gezondheidsraad:
Gemeenschappelijk advies WetCom 14-2014 en HGR nr. 9160 betreffende de voedselveiligheid van insecten bestemd voor humane consumptie.

Het spreekt voor zich dat insecten die bestemd zijn als voeding moeten voldoen aan de hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften zoals die bepaald worden in de algemene voedingswet (verordening(EG) nr. 178/2002).

Meer informatie op onze site voor de Professionelen
http://www.favv-afsca.be/levensmiddelen/insecten/

en op de website van de FOD volksgezondheid:
http://www.health.belgium.be/nl/voeding/voedselveiligheid/nieuwe-voedingsmiddelen/wat-een-nieuw-voedingsmiddelOnze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet