Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Zuivelproducten > Rauwe melk

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Rauwe melk Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 31.10.2016


MelkRauwe melk wordt best eerst gekookt.
In rauwe koemelk kunnen ziekteverwekkers voorkomen die de oorzaak kunnen zijn van een voedselinfecties. De meest gerapporteerde voedselinfecties door rauwe melk worden veroorzaakt door Campylobacter, E.coli en Salmonella. In enkele gevallen kan ook Listeria de boosdoener zijn. Het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap onderzocht de risico’s en de baten van de consumptie van rauwe koemelk in België en het effect van een warmtebehandeling.


De consument moet zich goed bewust zijn van de noodzaak van het koken van rauwe melk voor ze te nuttigen. Deze aanbeveling is nog steeds actueel: meer en meer melkveebedrijven plaatsen automaten voor de rechtstreekse verkoop van melk aan de consument. Het is dus ook heel belangrijk dat deze automaten goed beheerd worden en dat er ook duidelijke informatie wordt verstrekt aan de consument.

In de wetgeving staat dat op de automaten voor verkoop van hoevemelk de boodschap “rauwe melk” en “koken voor gebruik’ moet staan en dat een landbouwer die de klant bedient met melk die rechtstreeks uit de koeltank komt de consument mondeling op de hoogte moet brengen.

MelkHet risico op een voedselinfectie bestaat vooral voor risicogroepen zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagde immuniteit of die aan een ziekte lijden. Daarom dienen vooral kwetsbare groepen het drinken van rauwe melk te vermijden.

Door de melk te koken bekomt men een veilig product voor consumptie !

Voor meer informatie, lees de "Evaluatie van de risico's en baten van de consumptie van rauwe melk van andere diersoorten dan koeien " (Advies 11-2013 van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV)


Bron : Nieuwsbrief Nr.46, pagina 2.


Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet