Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Salmonella-uitbraak in hotelschool Spermalie in Brugge
Persbericht van Zorg en Gezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (09/09/2019) Volg ons op TwitterVolg ons op Facebook


Salmonella-uitbraak in hotelschool Spermalie in Brugge.
Onderzoek lopend: een samenwerking tussen AZG en FAVV
.

  Afgelopen vrijdag en in de loop van het weekend zijn een 150-tal leerlingen en leerkrachten van hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge ziek geworden. Bij verschillende zieken is al met zekerheid vastgesteld dat zij besmet zijn geraakt met Salmonella. Zorg en Gezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen onderzoeken samen de omvang en de oorzaak van de uitbraak.

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid: “We hebben vrijdag 6 september melding gekregen van maagdarmklachten bij een groot aantal leerlingen van de middelbare school Spermalie in Brugge. Onderzoek van de stoelgang heeft al bij een aantal leerlingen en leerkrachten aangetoond dat het om Salmonella gaat. Intussen zijn er al een 150-tal zieken, zowel leerlingen als leerkrachten. We volgen de komende dagen het onderzoek van bijkomende stoelgangstalen op. Ook starten we een online enquête op bij de leerlingen en leerkrachten om na te gaan wie in welk schoolrestaurant wat gegeten heeft. We doen er alles aan om de bronnen van de besmetting af te bakenen.”

Liesbeth Van de Voorde, woordvoerder van het FAVV: “In samenwerking met AZG onderzoeken we sinds vrijdag 6/09 de mogelijke bron van de besmetting. Onze controleurs hebben eerst monsters genomen van de maaltijd die donderdag in het schoolrestaurant geserveerd werd, en we breiden het onderzoek ook uit naar de maaltijden van woensdag en dinsdag. Salmonella kan immers 6 tot 72 uur in het lichaam blijven eer er ziektesymptomen optreden. De voedselstalen gaan naar het laboratorium van het Nationaal Referentiecentrum van Sciensano. Tot nu toe hebben het FAVV en AZG nog geen conclusie kunnen trekken. We hebben meteen ook de opdracht gegeven om de keuken van het restaurant, de toiletten en zaken zoals de deurklinken volledig te reinigen en te ontsmetten. Dat is in het weekend al gebeurd. Ook alle andere keukens in de school worden nu gereinigd.”

De symptomen van een Salmonella-besmetting zijn misselijkheid, braken en diarree. Soms kan koorts optreden. In bepaalde gevallen kan een salmonellose ernstige gevolgen hebben (bv. uitdrogingsverschijnselen) en kan een ziekenhuisopname nodig zijn. De leerlingen en leerkrachten kregen van de CLB-arts en de arbeidsgeneeskundige het advies om waakzaam te zijn voor deze klachten en indien ze zich voordoen, op consultatie te gaan bij hun huisarts. Besmetting van mens op mens komt niet vaak voor, maar een goede handhygiëne is toch aanbevolen.

Perscontact

Joris Moonens, woordvoerder Agentschap Zorg en Gezondheid
T 0490 654 640, joris.moonens@zorg-en-gezondheid.be

Liesbeth Van de Voorde, woordvoerder van het FAVV
T 0479 77 73 04, liesbeth.vandevoorde@favv.be

Contact voor de consument
Voor bijkomende informatie kunnen consumenten contact opnemen met het Meldpunt voor de consument via: tel.: 0800 13 550 of via email meldpunt@favv.be





  Contactpersoon voor de pers:
Liesbeth Van de Voorde
liesbeth.vandevoorde@favv.be
Tel.: 0479 77 73 04
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 10.09.2019    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet