Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Vermoeden van rabiës bij kat uit Peru: geen invoer van deze...
Persbericht (11/05/2020) Volg ons op TwitterVolg ons op Facebook


Illegale invoer van een kat uit Peru: risico op introductie van deze ziekte in België!

  Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte die elk jaar meer 55 000 dodelijke slachtoffers ter wereld maakt. Sinds 2001 is België vrij van deze ziekte, maar waakzaamheid blijft nodig. De ziekte komt wereldwijd voor in meer dan 150 landen. Het virus is zeer verraderlijk: een dier kan drager zijn van het virus zonder enig symptoom te vertonen van de ziekte. Bovendien bestaat er geen enkele test waarmee hondsdolheid kan worden gedetecteerd bij levende dieren. Daardoor wordt de diagnose te laat of zelfs helemaal niet gesteld, met alle mogelijke gevolgen van dien. België moet rabiësvrij blijven en verwelkomt geen nieuw dodelijk virus!

Hondsdolheid komt voor in heel wat toeristische bestemmingen, waaronder Peru. Begin april werd een Belgische studente die in Peru verbleef (in de stad Cuzco) gerepatrieerd door de Belgische Buitenlandse Zaken. De studente was op dat moment in het bezit van een kat die ze adopteerde in een lokaal kattencafé. Een kattencafé vangt gevonden katten op waar geen voorgeschiedenis van gekend is en waar niet kan worden uitgesloten of deze katten in contact zijn geweest met het rabiësvirus. Eind maart heeft de eigenaar toestemming gevraagd bij het FAVV om de kitten naar België mee te nemen. Gezien de onzekere geschiedenis van de kat en het feit dat Peru een hoog-risicoland is voor hondsdolheid, en voor de kitten geen afdoende bewijzen konden voorgelegd worden dat ze beschermd was tegen rabiës, kon het FAVV jammer genoeg geen uitzondering op de invoervoorwaarden verlenen. Ook de Belgische ambassade gaf geen toestemming voor het invoeren van de kat. De Raad van State heeft het FAVV gelijk gegeven in deze beslissing.

Peru kampt de laatste jaren met een toename van het aantal gevallen van hondsdolheid in verschillende gebieden. Ook voor het departement Cuzco, waar het dier vandaan komt, werd in augustus 2019 door een lokale krant melding gemaakt van 5 gevallen van hondsdolheid.

Zoals covid-19, is Hondsdolheid een dodelijk virus voor mens en dier. Alle voorzorgen zijn nodig!

Elk jaar maakt hondsdolheid 55.000 dodelijke slachtoffers ter wereld. Vaak zijn kinderen het slachtoffer van deze ziekte. 40% van de slachtoffers die gebeten worden door hondsdolle dieren zijn kinderen onder de 15 jaar. In maar liefst 95% van de gevallen zijn honden en katten verantwoordelijk voor de besmetting. Wat de gemiddelde Belg soms over het hoofd ziet, is dat sommige streken in Oost-Europa, Zuid-Amerika en populaire vakantiebestemmingen zoals Turkije of Noord-Afrika nog steeds risicogebieden zijn.

Mens en dier kunnen het virus oplopen doordat ze gebeten, gekrabd of gelikt worden door een besmet dier. Eens er symptomen optreden - koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust, keelpijn, misselijkheid - loopt een besmetting altijd dodelijk af. Zo stierf er in mei 2019 nog een jonge vrouw in Noorwegen en bezweek drie jaar geleden een Franse jongen aan de ziekte, ze waren beiden in contact geweest met een besmet dier tijdens een vakantie in het buitenland.


Voorafgaand rood licht voor import en negeren van voorgestelde alternatieven

Het is de verantwoordelijkheid van het FAVV om na te gaan welk risico de eigenaar, omgeving en andere mensen en dieren lopen. Er werden voor de kitten wel alternatieven aangeboden, bijvoorbeeld om de kat tijdelijk onder de hoede van een vriend, kennis, het kattencafé,… te plaatsen terwijl de eigenaar zelf al naar België vertrekt. Deze persoon kan zorgen dat de kat aan alle voorwaarden voldoet (microchip, geldige vaccinatie, titratietest,… ). De kat kan dan na deze wachttijd van 3 maanden volgens de reguliere voorwaarden naar België komen. Voor haar vertrek uit Peru heeft et FAVV de eigenaar hierover ingelicht. Ondanks deze weigering ging de eigenaar met haar kat aan boord van het vliegtuig.

Als de kat geïnfecteerd is met hondsdolheid, is het risico van overdracht groot. Een spoedvaccinatie en hieruit voortvloeiend antistoffen is geen garantie bij een kat in incubatieperiode na infectie. Helaas is de enige oplossing om de kat te euthanaseren om zo elk risico op besmetting uit te sluiten. Deze moeilijke beslissing is genomen met het oog op het bewaken van de gezondheid van de eigenaar zelf, zijn omgeving en mensen en dieren in het algemeen.


Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en hondsdolheid.

België is sinds 2001 vrij van deze ziekte die voornamelijk door honden en katten wordt overgedragen, maar ze komt nog steeds voor in meer dan 150 andere landen wereldwijd. Wie met een huisdier reist heeft bijgevolg een aantal verplichtingen, want hondsdolheid is en blijft dodelijk voor de mens. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) neemt de preventie van particulieren voor haar rekening ter bescherming van de Belgische bevolking en haar huisdieren.

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is eveneens verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde gereglementeerde dierziekten. Samen met de douane waakt het FAVV over de naleving van de gezondheidsregels en -restricties voor het binnenbrengen van dieren in België. Daarnaast werken dierenartsen en het FAVV samen om gevallen van risicovolle invoer van huisdieren op te sporen (aankopen via internet, terugkeer van vakantie met een puppy of kitten, …).


Het FAVV zet in op het sensibiliseren van reizigers. Via communicatiecampagnes worden de voorwaarden om veilig te reizen met dieren uitgelegd en worden de dodelijke effecten van de ziekte hondsdolheid onder de aandacht gebracht.

Meer informatie is te vinden op https://www.onderdeloep.be/ en https://www.youtube.com/watch?v=1R2U9YY6KBA&feature=youtu.be

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 15.05.2020    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet