Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Positieve ontknoping voor de kat die illegaal werd ...
Persbericht (15/06/2020) Volg ons op TwitterVolg ons op Facebook


Positieve ontknoping voor de kat die illegaal werd meegenomen uit Peru: hij is weer terug naar zijn land van oorsprong.

Het FAVV is tevreden dat het mogelijk is geweest om een oplossing te vinden die zowel het leven van het dier respecteert als de naleving van de wet garandeert.

  Het overleg tussen het FAVV en de Peruviaanse ambassadeur om de terugkeer van de kat naar Peru mogelijk te maken gebeurde in een goede verstandhouding en werd op een constructieve wijze afgerond: de kater kan terugkeren naar zijn vaderland Peru.

Het FAVV heeft in dit verhaal altijd getracht om enerzijds en in eerste instantie de volks- en dierengezondheid te beschermen en anderzijds een positieve uitkomst voor het dier te vinden. In samenwerking met de ambassade van Peru werd uiteindelijk een oplossing gevonden met de terugkeer van de kater naar zijn vaderland.

Denis DUCARME, minister van Landbouw, bevoegd voor het FAVV: “Deze uitkomst is uitermate positief. In de eerste plaats voor het dier. Gelukkig zijn de Peruviaanse autoriteiten uiteindelijk van mening veranderd en stemden zij ermee in deze kat terug te nemen. Het dier hoeft niet het slachtoffer te zijn van het onverantwoordelijke gedrag van zijn nieuwe eigenaar. Deze laatste zal trouwens een boete krijgen omdat zij een dier volledig illegaal heeft meegebracht uit een streek waar rabiës, een ziekte die dodelijk kan zijn voor mensen, voorkomt. Dit is trouwens ook positief nieuws voor het respect voor de wet en dus voor de gezondheid van mens en dier. Er kon geen sprake zijn dat de volksgezondheid blootgesteld zou worden aan een risico op besmetting van rabiës. Toch wil ik dat er een structurele oplossing komt voor dit soort situaties in de toekomst en dat ons land erkende quarantainecentra krijgt. Op mijn vraag heeft het FAVV mij al mogelijke oplossingen voorgelegd die zo snel mogelijk zullen worden bekeken. Ik bedank het FAVV, dat trouwens altijd geprobeerd heeft om een oplossing te vinden in dit dossier, en ik feliciteer het personeel voor het professionalisme dat het dagelijks aan de dag legt om de gezondheid van mens en dier te beschermen.”

Herman Diricks, Gedelegeerd bestuurder FAVV: “We zijn blij met de positieve afloop van deze zaak. Toch moet iedereen hieruit de juiste les leren: hondsdolheid is één van de dodelijkste virussen ter wereld en het is absoluut noodzakelijk om deze ziekte geen kans te geven. Daarom hebben we een strenge Europese regelgeving en willen we te allen tijde vermijden dat huisdieren illegaal meegebracht worden en zo de ziekte zouden meebrengen. Dit is een kwestie van bescherming van de volksgezondheid én de dierengezondheid. Iedereen moet zich bewust zijn van dit risico en zich aan de regels houden. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat het FAVV altijd alle maatregelen zal nemen die nodig zijn om de besmetting van mens en dier door deze vreselijke ziekte te voorkomen, ook al betekent dat euthanasie wanneer er helaas geen ander alternatief is om de gezondheid van mens en dier te garanderen.

Steek niks liefs in je valies: reizigers blijvend informeren en een volgende Lee vermijden.

Het FAVV wil nogmaals de aandacht vestigen op de risico's die onlosmakelijk verbonden zijn aan de illegale invoer van dieren, vooral uit landen waar rabiës nog aanwezig is. Daarbij blijft een beslissing tot euthanasie helaas nodig wanneer er geen alternatieven bestaan voor een dier dat een gevaar kan vormen voor de gezondheid van mens en dier. In 2018 kon het FAVV in meer dan 93% van de gevallen van illegale invoer van katten en honden een positieve uitkomst vinden en euthanasie vermijden.

Het FAVV zet bovendien jaarlijks in op uitgebreide communicatiecampagnes die het grote publiek bewust moeten maken over hondsdolheid en het vertrek en de terugkomst van reizigers.

https://www.onderdeloep.be/u-wilt-uw-huisdier-beschermen-tegen-hondsdolheid-wij-ook/
Animatievideo: https://youtu.be/1R2U9YY6KBA

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 15.06.2020    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet