Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands Duits
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bereiding > Vijf sleutels voor veilig voedsel

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (voor allergenen) Waarschuwingen van fraudegevallen Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Vijf sleutels voor veilig voedsel Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.12.2017


Doe goed boodschappen!

  • Kijk naar de houdbaarheidsdata en lees aandachtig de raadgevingen op de etiketten ivm bewaring of gebruik
  • Vermijd beschadigde verpakkingen
  • Keer na uw boodschappen zo snel mogelijk naar huis terug en plaats wat koud bewaard moet worden zo snel mogelijk in de koelkast
  • Gebruik veilig water
  • Was groenten en fruit altijd , zeker als ze rauw worden gegeten, òòk voorverpakte en voorgesneden rauwe groenten



Hou rauw en bereid apart!!

  • Hou rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden van ander voedsel
  • Gebruik voor rauwe producten telkens andere messen, vorken en snijplanken, of maak ze na elk gebruik goed schoon
  • Bewaar voedsel in gesloten recipiënten. Zo voorkom je dat rauw en bereid voedsel met elkaar in contact komen

    Waarom ?
    Op rauw voedsel en dan vooral vlees,vis en in hun sappen kunnen gevaarlijke micro-organismen zitten.Deze micro-organismen kunnen tijdens het klaarmaken andere levensmiddelen besmetten (bijvoorbeeld rauwe groenten). Bereid voedsel stelt geen probleem omdat de bacteriën daar vernietigd zijn, terwijl er op rauwe voedingswaren altijd microben zitten.



Verwarm voedsel goed!

  • Zorg ervoor dat gehakt, rollades en kip goed doorbakken zijn
  • Zorg dat alles door en door opgewarmd wordt tot minstens 60° C
  • Breng soep liefst aan de kook
  • Warm je voedsel opnieuw op, verwarm het dan door en door tot minstens 60° C

    Waarom ?
    Als je producten goed opwarmt, worden bijna alle gevaarlijke micro-organismen die zich kunnen ontwikkelen gedood



Bewaar voedsel bij een goede temperatuur !

  • Bewaar bereid voedsel niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur
  • Vergeet niet producten goed af te dekken voor u ze in de koelkast plaats
  • Bewaar gekoeld voedsel niet te lang, zelfs niet in de koelkast
  • Hou de temperatuur van de koelkast onder de 4° C
  • Controleer regelmatig of de temperatuur van de koelkast onder de 4 graden is
  • Ontdooi bevroren voedsel bij voorkeur in de koelkast en zeker niet bij kamertemperatuur

    Waarom ?
    Micro-organismen vermeerderen zich heel snel bij kamertemperatuur. Als het voedsel bewaard wordt bij temperaturen lager dan 4° C of hoger dan 60° C wordt de groei ervan vertraagd of gestopt.
    Een aantal gevaarlijke micro-organismen kunnen echter ook beneden de 4° C groeien.



En vooral: hou het netjes!

  • Was uw handen voor je eten klaarmaakt
  • Was uw handen na elk toiletbezoek
  • Hou alles proper wat in contact komt met voedsel
  • Hou insecten en ander ongedierte weg uit de keuken en de bergplaats

    Waarom ?
    Van de meeste micro-organismen wordt men niet ziek. Maar er bestaan ook gevaarlijke micro-organismen. Ze komen voor in grond, water, dieren en mensen. Ze kunnen op het voedsel worden overgebracht door vuile handen, schoonmaakdoeken en snijplanken.

 




Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet