Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands Duits

Zoekmotor  


 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bereiding > Vijf sleutels voor veilig voedsel

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen voor allergenen Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Vijf sleutels voor veilig voedsel Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 06.03.2015


Gebruik drinkbaar water en goede producten !

  • Na het boodschappen doen zo snel mogelijk naar huis en wat koel moet bewaard worden direct de koelkast in
  • Kijk naar de houdbaarheidsdata en lees aandachtig de raadgevingen op de etiketten ivm bewaring of gebruik
  • Beschadigde verpakkingen vermijden
  • Gebruik schoon en veilig water
  • Altijd groenten en fruit wassen, zeker als ze rauw worden gegeten
  • Vergeet de voorverpakte en voorgesneden rauwe groenten niet te wassen.

    Waarom ?

    Rauw voedsel, vuil water en ijs kunnen besmet zijn met gevaarlijke
    micro-organismen en chemische stoffen. Giftige chemische stoffen kunnen worden gevormd in beschadigd en beschimmeld voedsel. Het risico hierop kan worden verminderd door je voedsel zorgvuldig uit te zoeken en eenvoudige maatregelen te nemen als wassen en schillen



Hou rauwe en bereide voedingsmiddelen apart !

  • Hou rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden van ander voedsel
  • Gebruik voor rauwe producten liefst telkens andere messen, vorken en snijplanken
  • Gebruik bij het bereiden van voedsel nooit schalen, vorken of messen waar al rauwe producten op gelegen hebben zonder ze eerst grondig gereinigd te hebben
  • Bewaar voedsel in gesloten recipiënten. Zo voorkom je dat rauw en bereid voedsel met elkaar in contact komen

    Waarom ?
    Op rauw voedsel en dan vooral vlees, kip of vis en in hun sappen kunnen gevaarlijke micro-organismen zitten
    Deze micro-organismen kunnen tijdens het klaarmaken andere levensmiddelen besmetten (bijvoorbeeld rauwe groenten)



Verwarm voedsel goed !

  • Zorg ervoor dat gehakt, rollades en kip goed doorbakken zijn
  • Zorg dat alles door en door opgewarmd wordt tot minstens 60° C
  • Breng soepen aan de kook
  • Zorg dat de vleessappen van bereide kip en vlees helder zijn en niet meer roze
  • Warm je voedsel opnieuw op, verwarm het dan door en door tot minstens 60° C

    Waarom ?
    Als je producten goed opwarmt, worden bijna alle gevaarlijke micro-organismen gedood



Bewaar voedsel bij een goede temperatuur !

  • Bewaar bereid voedsel niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur
  • Bewaar gekookt voedsel voor het opdienen bij een temperatuur van tenminste 60° C
  • Koel alle gekookt en bederfelijk voedsel zo snel mogelijk af;
    gebruik voor grote hoeveelheden een bad met koud water om het afkoelen te versnellen ze in de koelkast te plaatsen
  • Vergeet niet je producten goed af te dekken
  • Bewaar gekoeld voedsel niet te lang, zelfs niet in de koelkast
  • Hou de temperatuur van de koelkast onder de 4° C
  • Controleer regelmatig of de temperatuur van de koelkast onder de
    4 graden is
  • Ontdooi bevroren voedsel bij voorkeur in de koelkast en zeker niet bij kamertemperatuur

    Waarom ?
    Micro-organismen vermeerderen zich heel snel bij kamertemperatuur. Als het voedsel bewaard wordt bij temperaturen lager dan 4° C of hoger dan 60° C wordt de groei ervan vertraagd of gestopt.
    Een aantal gevaarlijke micro-organismen kunnen echter ook beneden de 4° C groeien.



En vooral hou het netjes !

  • Was je handen voor je eten klaarmaakt
  • Was je handen na elk toiletbezoek
  • Hou alles proper wat in contact komt met voedsel
  • Hou insecten en ander ongedierte weg uit je keuken en je bergplaats

    Waarom ?
    Van de meeste micro-organismen wordt men niet ziek. Maar er bestaan ook gevaarlijke micro-organismen. Ze komen voor in grond, water, dieren en mensen. Ze kunnen op het voedsel worden overgebracht door vuile handen, schoonmaakdoeken en snijplanken
    Wordt voedsel besmet met deze gevaarlijke micro-organismen dan kunnen mensen ziek worden

 




Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet