Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Wat doet het FAVV voor de consumenten ?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (voor allergenen) Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 28.06.2017


Het Voedselagentschap waakt over de veiligheid van de voedselketen en over de kwaliteit van ons voedsel. Onze opdracht van waakzaamheid strekt zich uit van riek tot vork.

De video "Voedsel veilig overal" geeft u een goed idee over onze opdrachten en de controles die we uitvoeren.

Om de noodzakelijke analyses te kunnen uitvoeren heeft het Agentschap 5 eigen laboratoria. Voor minder courante analyses doen we een beroep op een zeventigtal erkende externe laboratoria.
Meer info over de analyses: activiteitenverslag 2016

De preventie en het beheer van incidenten in de voedselketen behoort tot de kerntaken van het Agentschap. De dienst crisispreventie en -beheer coördineert, in nauwe samenwerking met de diverse diensten van het Agentschap en de externe bevoegde overheden (bijv. het crisiscentrum van de regering), het beheer van deze incidenten.


We houden een open en transparante communicatie hoog in het vaandel. Daarom geven we u een maximum aan informatie: persberichten, productterugroepingen, waarschuwingen voor allergenen, publicaties, video's,...
Het Meldpunt beantwoordt uw vragen en neemt uw klachten op.
Het FAVV neemt ook deel aan de Open Bedrijvendag:

- in 2014
- in 2015
- in 2016
Via Foodweb (een databank met gegevens van bedrijven in de voedselketen) kan u opzoeken of uw bakker, slager, viswinkel, … bij het FAVV gekend is, en of ze een smiley hebben (een zelfklever die aantoont dat ze een geloofwaardig zelfcontrolesysteem hebben).
Meer weten? Ga naar : Het FAVV tot uw dienst van riek tot vork !

Hoe verlopen de controles van het Agentschap nu concreet? We geven enkele voorbeelden :
- in de primaire productie (landbouw)
       - In een veeteeltbedrijf
       - In een fruitbedrijf
       - In het slachthuis
- in de transportsector:
       - Wegcontroles
- in de distributiesector:
       - In een restaurant
       - Gerichte controleacties
       - Aangekondigde controleacties
- invoercontroles:
       - In een grensinspectiepost (GIP)
       - Controle van de bagage van reizigers uit niet-Europese landen
       - Meer info over de controles bij invoer: activiteitenverslag 2016
Meer info over de controles:
- activiteitenverslag 2016

Om op de hoogte te blijven van de gevaren die in de voedselketen kunnen voorkomen vraagt het Agentschap regelmatig adviezen aan het Wetenschappelijk Comité, een onafhankelijk adviesorgaan dat samengesteld is uit topexperten in het wetenschappelijke - en onderzoeksdomein.

Meeri info


Het FAVV waakt trouwens niet alleen voortdurend over Belgische voedingswaren maar ook over voedingswaren afkomstig uit andere landen. Via een snel alarmsysteem (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed) zijn we permanent verbonden met 30 andere Europese landen zodat we optimaal kunnen inspelen als er zich een incident voordoet..

Meer info over het FAVV
 


Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet