www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2016
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL  Controle van reizigers bij de douane Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 26.06.2017

In samenwerking met de Douane, het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Volksgezondheid, heeft het FAVV meegewerkt aan de controle van reizigersbagage in de luchthavens van Zaventem, Charleroi (Gosselies), Oostende en Bierset. Het betrof controles op de naleving van de regels m.b.t. de invoer van vlees, planten, plantaardige en dierlijke producten, alsook dieren, inclusief beschermde dier- en plantensoorten in het kader van de CITES reglementering (CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Verder werd tijdens deze controles ook aandacht geschonken aan de illegale invoer van geneesmiddelen en cosmeticaproducten.

Bij 663 passagiers (291 in 2014 en 468 in 2015) werden in 2016 door het FAVV, het FAGG of de FOD Volksgezondheid producten in beslaggenomen en dit tijdens 28 controles (28 in 2014 en 38 in 2015):

  2014 2015 2016
Voedingsmiddelen (vlees, vis, melkproducten, fruit…) 724 kg 1.915 kg 2.156 kg
Cosmeticaproducten 1.241 1.670 972
Geneesmiddelen 1.322 1.211 2.060

In het kader van een preventie- en sensibiliseringscampagne met betrekking tot de bestrijding van hondsdolheid, werden bij gezelschapsdieren controles uitgevoerd: 313 honden en katten werden gecontroleerd in 2016, tegen 67 in 2015. 9 dieren werden in quarantaine geplaatst wegens het niet naleven van de wachttijden na vaccinatie.

Naar aanleiding van de Dog Show te Brussel werd een speciale actie uitgevoerd: gedurende 3 dagen werden 277 honden en katten gecontroleerd, hoofdzakelijk afkomstig van derde landen.


Illegale invoer van gezelschapsdieren

Ten gevolge van meerdere meldingen heeft het FAVV onderzoek gedaan naar illegale invoer van honden:
  • 2 dossiers hadden betrekking tot de illegale invoer van honden uit Roemenië zonder intracommunautair invoercertificaat, noch vaccinatie tegen hondsdolheid;
  • 2 dossiers hadden betrekking tot de illegale invoer van pups uit Hongarije zonder intracommunautair invoercertificaat en waarbij de aangegeven leeftijd twijfelachtig was.
Door deze problematiek werd een actieplan uitgetekend inclusief beslissingsboom om het nemen van beslissingen door de controleurs op het terrein te faciliteren.
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren