www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2020
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NLControles bij invoer Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 05.05.2021

Dieren en producten worden vanuit de hele wereld naar de Europese Unie aangevoerd. Om risico’s voor de volksgezondheid en de insleep van dieren- en plantenziekten te vermijden heeft de Europese Unie uitgebreide en in sterke mate geharmoniseerde regelgeving geformuleerd. Op basis hiervan voert het FAVV zijn controles uit.

Het FAVV heeft efficiënte importcontroles als doelstelling, die garanderen dat ingevoerde producten hetzelfde veiligheidsniveau halen dan de EU-producten, rekening houdend met de verdere mondialisering en complexiteit van de voedselketen en bijgestuurd op basis van een verfijning van de risicobeoordeling.


Controles bij invoer: aantal zendingen (met % geweigerde zendingen)

Aantal zendigen
Levende dieren 1 4.681
(0,22%)
Levensmiddelen van dierlijke oorsprong 2 20.585
(0,64%)
Levensmiddelen en diervoeders van niet-dierlijke oorsprong 3 6.247
(0,01%)
Planten, plantaardige producten 4 79.995
(0,96%)
Producten niet bestemd voor humane consumptie 5 3.421
(4,9%)

1 De Levende dieren bevatten de vogels en pluimvee, de vissen, de honden, de katten, de fretten, de reptielen, de amfibieën, de insecten,..
2 De levensmiddelen van dierlijk oorsprong bevatten de visserijproducten, de vlees, de melk en melkproducten, de honing, de eieren, de gelatine,…
3 De Levensmiddelen en diervoeders van niet-dierlijke oorsprong bevatten de grondnoten, de specerijen, de chilipepers, de noten,…
4 De planten en producten van plantaardige oorsprong bevat de snijbloemen, stekken, groenten en fruit, aardappelen, granen,..
5 De producten niet bestemd voor humane consumptie bevatten de voerder voor gezelschapsdieren, de verwerkte dierlijke eiwitten, de huiden en vellen, de wol,…
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren