www.afsca.be       FAVV - BREXIT
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL 

Inleiding Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 28.05.2021

Sinds 1 januari 2021 maakt het VK geen deel meer uit van de EU, ondanks het feit dat er een Brexit-akkoord bereikt is en afspraken zijn gemaakt tussen de EU en het VK gelden er toch andere regels voor bedrijven die handel drijven met het VK.


Bedrijven moeten extra sanitaire en fytosanitaire voorwaarden respecteren bij in- en uitvoer.
Concreet kan dit betekenen dat bedrijven exportcertificaten nodig hebben of bij het FAVV een controle moeten aanvragen wanneer er geïmporteerd wordt uit het VK.

Ook voor particulieren zijn er bepaalde veranderingen, bijvoorbeeld als je van plan bent om (samen met je huisdieren) naar het VK te reizen of om “souvenirs” (levensmiddelen en plantaardige producten) mee te brengen vanuit het VK.

Tips voor de consumenten bij de voorbereidingen op de Brexit (Flyer van het FAVV)

Bij aankomst in België kan je te maken krijgen met douanecontroles, voor meer info in verband met het meebrengen van souvenirs en het aangeven van geïmporteerde goederen: zie veelgestelde vragen website FOD Economie.

 
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Info voor export: Lokale controle-eenheden (LCE) van het FAVV
Info voor import: Grenscontroleposten (GCP) van het FAVV
Algemene info: Contactcenter Brexit - Via het online formulier of via email brexit@favv.be
Tel.: 02/211 98 98 - Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur.