Vermeldingen op etiketten

Leest u de vermeldingen op etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen?

56% van de Belgische consumenten zegt regelmatig de vermeldingen op etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen te lezen

Franstaligen (62%) geven vaker aan vermeldingen op etiketten te lezen dan Vlamingen (52%), vrouwen en 50-plussers doen dat ook significant vaker dan mannen en jongere mensen

Welke vermeldingen op etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen leest u?

TOP

Meeste aandacht van de consument voor vermeldingen op etiketten gaat naar houdbaarheidsdata (87%)

  • Ongeveer 60% stelt regelmatig de raadgevingen i.v.m. bewaring en/of bereiding te lezen, wat een significante daling is t.o.v. 2013
  • De helft zegt de ingrediëntenlijst te lezen, 47% geeft aan de voedingswaarde te controleren
  • Vermeldingen op etiketten inzake land van herkomst (43%) en (bio-)labels (38% t.o.v. 45% in 2013) worden minder frequent gelezen
  • 65% van de vrouwen die gewoonlijk de voedingsaankopen doen, lezen meestal tot altijd de vermeldingen op de etiketten tegenover 53% van de mannen. Het gaat dan vooral om de voedingswaarde, gezondheidsclaims, houdbaarheidsdata en raadgevingen qua bereidingen.
Meestal + Altijd
2010 2013 2016
Houdbaarheidsdata ('te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot') 95% 90% 87%
Raadgevingen in verband met de bewaring (temperatuur,…) 75% 64% 62%
Raadgevingen voor de bereiding 75% 70% 58%
De ingrediëntenlijst 58% 51% 49%
Voedingswaarde (calorieën, vetten, zout,…) 51% 48% 47%
Het land van herkomst 40% 45% 43%
Kwaliteitsklasse vers fruit en groenten (klasse 1, 2,…) - 40% 38%
Labels (zoals Bio, Fair Trade, vrije-uitloop, Rainforest Alliance,…) - 45% 38%
Additieven (kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakversterkers,…) 35% 40% 38%
Gezondheidsbeweringen of -claims (vb. calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten) 31% 26% 23%
De aanwezigheid van allergenen (gluten, schaaldieren, lactose, noten,…) 27% 26% 23%
N=1321 (2010) / N=1226 (2013) / N=1000 (2016)
significant verschillend (betrouwbaarheid 95%)

87% stelt meestal tot altijd de houdbaarheidsdata van voedingsmiddelen te verifiëren, een significante daling t.o.v. 2013 (90%)

  • 6 op de 10 consumenten beweert de houdbaarheidsdata van voorverpakte voedingsmiddelen altijd te controleren
  • Een kwart van de consumenten weet echter niet dat voeding met de vermelding TGT na die datum niet meer mag verbruikt worden
Wist u dat u voeding met een minimale houdbaarheidsdatum (THT, ten minste houdbaar tot) nog na deze datum mag verbruiken (indien goed bewaard en de verpakking ongeschonden is)?

Wist u dat u voeding met de vermelding TGT of 'te gebruiken tot' na deze datum niet meer mag verbruiken ?