Door het invriezen worden de watermolecules in het voedsel
omgezet in ijskristallen. Bij gebrek aan water wordt hierdoor de
groei van de bacteriën in het voedsel stopgezet. Ze blijven echter
aanwezig in het voedsel, maar dan in een soort slaaptoestand.
Maar de ijskristallen doen ook de celwanden van het voedselweefsel
barsten. Wanneer het voedsel ontdooit komt er daardoor veel
vocht vrij en zo ontstaat er een ideale voedinsgsbodem voor de
groei van de bacteriën.
De enige manier om de groei van de bacteriën te vertragen is door
de temperatuur onder controle te houden. Laat daarom voedingswaren
nooit bij kamertemperatuur ontdooien.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren
bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder
ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid.
Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van
het voedsel kan hierdoor veranderen. Je vergroot bovendien de
kans op een voedselvergiftiging omdat de hoeveelheid bacteriën
opnieuw is toegenomen.
We raden aan om voedingswaren in de koelkast te ontdooien, ofwel
in de microgolf of direct te koken. Op die manier blijft de groei
van de bacteriën beperkt.
Eens het voedsel bereid is (gekookt) kan je het voedsel eventueel
wel opnieuw invriezen: de meeste bacteriën zijn dan immers
vernietigd.
Ter herinnering: de temperatuur in de diepvriezer moet -18°C
of lager zijn!
Bron : Nieuwsbrief FAVV Nr.52, pagina
5 |