Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bewaring > Wist je dat je ontdooide producten beter niet opnieuw invriest?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Wist je dat je ontdooide producten beter niet opnieuw invriest? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 14.09.2015

Door het invriezen worden de watermolecules in het voedsel omgezet in ijskristallen. Bij gebrek aan water wordt hierdoor de groei van de bacteriën in het voedsel stopgezet. Ze blijven echter aanwezig in het voedsel, maar dan in een soort slaaptoestand.
Maar de ijskristallen doen ook de celwanden van het voedselweefsel barsten. Wanneer het voedsel ontdooit komt er daardoor veel vocht vrij en zo ontstaat er een ideale voedinsgsbodem voor de groei van de bacteriën.
De enige manier om de groei van de bacteriën te vertragen is door de temperatuur onder controle te houden. Laat daarom voedingswaren nooit bij kamertemperatuur ontdooien.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen. Je vergroot bovendien de kans op een voedselvergiftiging omdat de hoeveelheid bacteriën opnieuw is toegenomen.
We raden aan om voedingswaren in de koelkast te ontdooien, ofwel in de microgolf of direct te koken. Op die manier blijft de groei van de bacteriën beperkt.
Eens het voedsel bereid is (gekookt) kan je het voedsel eventueel wel opnieuw invriezen: de meeste bacteriën zijn dan immers vernietigd.
Ter herinnering: de temperatuur in de diepvriezer moet -18°C of lager zijn!

Bron : Nieuwsbrief FAVV Nr.52, pagina 5Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet