Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
 
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Hondsdolheid een dodelijke ziekte! Een voortdurend ...
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Ombudsdienst Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 


Persbericht


Hondsdolheid een dodelijke ziekte! Een voortdurend gevaar voor Europa. (01/06/2015)

In Chambon-Feugerolles, dicht bij Saint-Etienne, in de Loirestreek in Frankrijk werd op 21 mei een geval van hondsdolheid gemeld bij een pup van 7 maanden.

De dag ervoor had hij zijn eigenaar en de hond van een buurman gebeten. Het Pasteurinstituut bevestigde dat het dier hondsdolheid (rabiës) had. De hond is afkomstig uit Hongarije en kwam in december 2014 illegaal Frankrijk binnen. Door typering van het virus kon zelfs bepaald worden dat de hond tijdens een bezoek aan Algerije - einde april 2015 - besmet werd.

Omwille van steeds terugkerende problemen met gezelschapsdieren die worden meegebracht uit landen binnen en buiten de Europese unie en die niet in orde zijn met de regelgeving voor hondsdolheid, wenst het FAVV de burger nogmaals attent te maken op het gevaar dat deze ziekte met zich meebrengt.

Hondsdolheid, of rabiës, is een zoönose (een besmettelijk ziekte die overgebracht kan worden van dieren naar mensen of omgekeerd) die in Oost-Europa, Turkije en Noord-Afrika nog steeds op grote schaal voorkomt. Volgens cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) sterven er jaarlijks meer dan 55.000 mensen aan deze ziekte.

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in het speeksel. Zodra er symptomen zijn is hondsdolheid bij mens en dier altijd dodelijk ! Mensen kunnen besmet raken, niet enkel door een beet, maar ook door krabben, likken of contact met een wonde van een besmet dier. Een besmet dier vertoont niet altijd duidelijke symptomen en het kan tot zes maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn. Daarenboven zijn dieren reeds besmettelijk voordat ze zelf enige symptomen vertonen.

Breng hoe goedbedoeld ook, nooit dieren mee uit risicolanden!

Vanaf 29 december 2014 is er een nieuwe Europese regelgeving van kracht die moet worden toegepast door alle Lidstaten ivm reizen met gezelschapsdieren (honden, katten en fretten). Deze harmonisatie bedoelt een gemeenschappelijke aanpak in de strijd tegen hondsdolheid in Europa.

Deze verstrenging van de maatregelen wijst op de grote bezorgdheid en het belang dat Europa hecht aan de strijd tegen hondsdolheid.

Reist u met uw huisdier binnen Europa dan is vereist :

 • een Europees paspoort,
 • identificatie met een chip,
 • een correcte vaccinatie tegen rabiës dwz
  geen vaccinatie voor de leeftijd van 12 weken
  ten minste 21 dagen wachten na vaccinatie vooraleer met uw huisdier binnen Europa te reizen, dus niet voor de leeftijd van 15 weken.


Bij invoer van buiten de EU is vereist :

 • identificatie met een chip,
 • vaccinatie tegen rabiës,
 • de nodige gezondheidsbewijzen(afhankelijk van het land van herkomst),
 • meestal ook een bloedtest dagen na de vaccinatie + een wachttijd van 3 maanden doorlopen (afhankelijk van het land van herkomst).


Een zekere diagnose kan enkel verkregen worden na autopsie van het dier. Dit is de reden waarom er na een ernstige risicoanalyse en wanneer het echt nodig is wordt overgegaan tot euthanasie van een dier, zoals reeds meerdere malen het geval is geweest.

Daarom :

 • vermijd contact met huisdieren / wilde dieren in landen waar nog hondsdolheid heerst;
 • breng geen dieren mee van buiten de EU, tenzij voldaan werd aan alle voorwaarden voor invoer;
 • breng enkel dieren uit een ander Europees land mee die gevaccineerd en geïdentificeerd zijn en waarvan je de achtergrond kent.
 • hondsdolheid kan tot 6 maanden sluimeren in een besmet dier vooraleer het zichtbaar wordt. Al die tijd zal het dier gezond ogen, maar door zijn besmettelijkheid toch een tikkende tijdbom zijn!

Houdt u aan de voorgeschreven regels, anders brengt u het leven van u zelf, van uw kinderen, van uw medeburgers en van andere gezelschapsdieren in gevaar!


Meer informatie :
www.favv.be -> homepage -> reizen met gezelschapsdieren
Coördinaten van de PCE’s : www.favv.be -> contact -> Provinciale controle-eenheden (PCE)

http://www.health.belgium.be -> dieren en planten -> reizen met gezelschapsdieren

http://agriculture.gouv.fr/Rage-situation-en-France/


Ter herinnering !

In België is vaccinatie tegen hondsdolheid voor honden steeds VERPLICHT ten zuiden van Samber en Maas en op alle Belgische kampeerterreinen.

Indien u op reis gaat met uw huisdier (hond, kat en fret), neem dan tijdig contact op met uw dierenarts en met de Provinciale Controle-Eenheid van het FAVV in uw buurt. Zo komt u niet voor onaangename verassingen te staan!


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 15.05.2020   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet