Gedurende 8 weken werd een speciale actie gehouden door alle Provinciale Controle-eenheden van het FAVV om de microbiologische kwaliteit van mosselen na te gaan.
In het kader van deze actie werden in totaal 110 monsters genomen in de “horeca” van niet bereide mosselen. Ze werden onderzocht op de aanwezigheid van de ziekteverwekkende kiem Salmonella en de indicatorkiem Escherichia coli.
In 3 monsters werd een te hoog gehalte van Escherichia coli aangetroffen.
Een te hoog aantal E.coli’s (indicatorkiem) kan wijzen op een minder goede kwaliteit van het water waarin de mosselen gekweekt worden.
Daarom werden de autoriteiten van het land van oorsprong verwittigd via een RASFF bericht (snelle Europese waarschuwingssysteem).
Advies aan de consumenten:
mosselen grondig spoelen voor het bereiden
mosselen goed verhitten; mosselen zijn klaar voor consumptie wanneer hun schelp goed geopend is.
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.