Vogelgriep: stand van zaken
2 bijkomende besmettingen in Courcelles en Doornik
Tijdelijke bufferzone opgeheven in Wellin (23/06/2017)
Er werden weer twee bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij hobbyhouders in Doornik en Courcelles. Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 11 plaatsen aangetroffen in België. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn. De tijdelijke bufferzone in Wellin wordt vandaag opgeheven. Die werd drie weken geleden ingesteld zodra het H5N8-virus er werd vastgesteld. De specifieke maatregelen voor deze zone zijn niet meer van kracht.
De minister van Landbouw Willy Borsus verduidelijkt : « De situatie is nog steeds verontrustend en de bioveiligheid blijf van primordiaal belang om een impact op professionele houders te vermijden. Ik herhaal dat het, in de actuele sanitaire context, verplicht blijft beroep te doen op een dierenarts indien het pluimvee ziek is of plots sterft. »
Rond de twee nieuwe gevallen in Doornik en Courcelles wordt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer afgebakend. Binnen dat gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Inwoners, die binnen die zones pluimvee of andere vogels hebben, wordt gevraagd om daarvan binnen de 48 uur een inventaris over te maken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. Deze zone zal ten minste 3 weken behouden blijven.
Het FAVV vraagt alle pluimveehouders ook om waakzaam te zijn en meteen naar de dierenarts te stappen als hun dieren ziek worden.
Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.
Voor de consument is er geen enkel gevaar: alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden.
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.