Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Ziekte van Newcastle: opheffen/aanpassen van verschillende...
Persbericht (06/08/2018) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Ziekte van Newcastle: opheffen/aanpassen van verschillende zones en versoepelen van de maatregelen daarin

  Het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen meerdere zones opgeheven die werden afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle. Het gaat om de zones Zoutleeuw (Vlaams-Brabant), Hélécine (Waals-Brabant) en Haaltert en Ninove (Oost-Vlaanderen).
Op voorwaarde dat er daar geen nieuwe uitbraak meer wordt vastgesteld, worden later deze week ook de zones Zulte (Oost-Vlaanderen) en Waregem (West-Vlaanderen) aangepast.


Het Voedselagentschap heeft sinds 26 april 2018 al 20 besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld: 17 bij hobbyhouders en 3 op commerciële pluimveehouderijen. In de afgelopen weken konden de maatregelen rond 7 besmettingen bij hobbyhouders al volledig opgeheven worden, en werden ook reeds zones rond uitbraken op professionele bedrijven aangepast.

De voorbije dagen was de toestand ook onder controle rond andere besmettingen en werden daarom de 500m zones Zoutleeuw en Hélécine (op 02/08), de 10km zone rond Haaltert (op 04/08) en de 500m zone rond Ninove (op 06/08) opgeheven.

Op voorwaarde dat er daar geen nieuwe uitbraak meer wordt vastgesteld, zal woensdag 08/08 ook de 10km zone rond Zulte worden opgeheven.
Die dag worden ook de zones rond Waregem aangepast:
  • De 3 km-zone versmelt hier met de 10 km-zone. In deze aangepaste 10 km-zone worden tegelijk de maatregelen voor hobbyhouders versoepeld:
    • Het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee is niet langer aan beperkingen onderworpen.
    • Het verzamelen van andere vogels dan pluimvee is opnieuw toegestaan. Hierdoor kunnen sportduiven in deze zone deelnemen aan wedstrijdvluchten en zijn onder meer tentoonstellingen, prijskampen en verkopen met andere vogels dan pluimvee weer mogelijk.

    In de 10 km-zone rond Waregem zijn dan nog enkel aanvullende, strengere maatregelen van kracht in de 500m zone die op 25 juni werd afgebakend rond een besmetting bij een hobbyhouder in Dentergem.

De maatregelen in de zones rond andere besmettingen worden voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd. Het gaat om een verbod op verzamelingen met pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels door particulieren.


Meer detail over de maatregelen is terug te vinden op Newcastle disease
Meldpunt voor de consument: 0800/13.550  Contactpersoon voor de pers:
Dorine Van Geert
dorine.vangeert@favv.be
Tel.: 0475 83 47 74
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 08.08.2018    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet