Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Vogelgriep (Aviaire influenza)


Situatie in Europa

 

Net als in 2020, zijn in de zomer van 2021 in Rusland en Kazachstan veel gevallen van hoogpathogene vogelgriep van het type H5 bij wilde vogels vastgesteld. Dit zijn de traditionele broedgebieden van veel soorten migrerende watervogels. Trekvogels, die dit najaar zuidwaarts zijn getrokken naar hun wintergebieden, hebben deze H5-virussen meegebracht naar Europa en geïntroduceerd in lokale vogelpopulaties.


In deze nieuwe epizoötie van vogelgriep zijn er sinds begin oktober 2021 op veel plaatsen in Europa al gevallen van hoogpathogene aviaire influenza van het type H5 gevonden, vooral bij wilde watervogels en roofvogels. Vanuit de besmette vogelpopulaties hebben deze virussen zich ook verspreid naar pluimvee. Veel landen in Europa hebben te maken met besmettingen op pluimveehouderijen. Daarbij zijn zowel commerciële bedrijven als hobbyhouders en dierenparken getroffen.

Laagpathogene H5- en H7-virussen worden frequenter aangetroffen in Europa. Dergelijke vondsten zijn niet verwonderlijk gezien deze virussen (en ook andere laagpathogene virussen) voortdurend circuleren bij wilde vogels. Het is pas nadat deze laagpathogene virussen op professionele pluimveehouderijen terecht komen of op hobbybedrijven met grote aantallen pluimvee dat ze voor problemen kunnen zorgen. Voorwaarde is wel dat ze zich dan omvormen tot hoogpathogene virussen.

 


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 17.11.2021    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet